neljapäev, 16. juuli 2015

Kultuuriprogramm ja muuseumikülastus Budapestis


Kuigi ma tavaliselt eriti suur kultuurihuviline pole ja kodus olles enamasti ei viitsi kontserditel ega etendustel käia, siis Budapestis otsustasin siiski turistide lõbustuseks loodud kultuuriprogrammiga veidi meelt lahutada ja see oli hea otsus. Muuseumide külastusest sel korral aga suurt midagi välja ei tulnud. Budapestis jõudsin külastada vaid üht muuseumi, lisaks Szentendre martsipanimuuseumi ja Herendi portselanimuuseumi, kuid nädalaga poleks rohkemat jõudnudki...

1. Budapesti saabumisõhtul sobis ajaliselt hästi folklooriansambli  särtsakas kontsert, mis aitas ideaalselt eelmise päeva töörutiinist puhkuselainele ümber lülituda. Orkester mängis nii tuntumaid kui ka veidi vähemtuntuid lugusid ja tantsuansambel esitas kohalikke rahvatantse, mis tundusid olevat tugevalt slaavi mõjudega, kuid slaavi särtsakus istub mulle iga kell palju enam, kui eestlaste uinu-muinu soigumine. Nii orkestril kui tantsutrupil oli publikuga hea side ja tundus, et kõik osapooled nautisid etendust. Kontsert toimus Duna Palota ääretult kaunis saalis. Kuna aga turistil pole ju mahti enne kontserti riideid vahetamas käia, siis tuleb sellistel kontserditel interjööri luksuslikkuse ja publiku lihtsa garderoobi disharmooniaga lihtsalt leppida, kusjuures pidulikult riietudes võid end kohatult riides olevana tunda...
Pileti saad soovi korral osta siit http://www.ticket.info.hu/en/program/folklore-performances, aga pileti eelmüügist ostmine ei taga sulle paremat kohta, sest kohapeal tuleb veebist ostetud pilet "pärispileti" vastu vahetada.
Duna Palota saali plaan (sinised on esimese, punased teise ja rohelised kolmanda hinnaklassi kohad): http://www.viator.com/mapShow.jspa?id=1010&productId=1016&productType=SIC&code=5808SHOW&

2. Teisel õhtul klappis ajaliselt hästi püha Stefanose Basiilikas toimuv orelikontsert. Taaskord ääretult kaunis interjöör ja kaunis muusika, mis sobis õhtu emotsionaalseks rikastamiseks ideaalselt.

Hilisõhtune jalutuskäik peale kontserti, mööda Doonau kallast ja läbi tuledesäras kesklinna, lisas kauni punkti kogu päevale.

Pileti võid samuti kohapealt või veebist osta, kuid seal pole kindlat istekohta, on vaid hinnaklassid, kuid seda keegi ei kontrolli, kuigi sissepääsu juures küsitakse piletit ja juhatatakse istumise suund kätte. Kuhu sa peale seda istud, on pigem vabade kohtade ja „südametunnistuse“ küsimus... Orelikontserdile oli päris suur tung, kuigi kohti jätkus. Lihtsalt, kui sulle on oluline näha artiste (organist, flöödimängija ja laulja), siis tasub veidi varem kohale minna, et parem koht saada.



3. Laupäeva õhtul aga otsustasin minna tsirkusesse :) Ei mäleta, millal viimati enne seda, tsirkuses käisin või telekast mõnda etendust nägin, kuid kuna õhtu oli vaba, siis tundus tsirkuseetendus olevat hea vaheldus. Jäin küll pisut hiljaks, kuid kohti oli piisavalt ja mu hilisem saabumine kedagi ei häirinud. Istusin, kuhu meeldis ja keegi ei küsinud piletitki... Etendus oli muidugi suurepärane - erinevatest riikidest meisterlikud artistid ja nii mõnigi number võttis vaadates kõhu alt õõnsaks, kuid kõik sujus kenasti ja mingeid suuremaid äpardusi kellelgi liigse riski võtmisega ei esinenud. Tsirkuses on ka päevaseid etendusi, nii, et perega minnes saab linnapargis (Városliget) loomaaeda külastades tsirkuseski ära käia.

4. Nagu juba kirjutasin, sel korral kujunes reis nii, et muuseumid jäid päeva-kavast välja.

Budapestis jõudsin vaid linnapargis asuvasse Vajdahunyad'i lossi, kus oli ka muuseum.

Kuid peamiselt tõmbas mind ikka tolle lossi torni, et kaunist ümbrust paremini näha, mistõttu muuseumist käisin vaid kiiruga läbi.

Samas tundus see olevat küllaltki hästi koostatud näitus andmaks ülevaadet Ungari agraarkultuurist, hobusekasvatusest, kalastamise ja jahinduse traditsioonidest ja muidugi ka viinamarjakasvatusest ning veinitootmisest. Üllatuslikult leidsin ka eksponaate siiditootmisest.

Ja nii nagu losside puhul ikka, interjöör oli kuninglik. Kõige enam paelusid mind vitraažaknad, võlvid ja lühtrid, lisaks vaadetele, mida torni vaateplatvormilt sai nautida. Selleks on küll vaja eraldi pilet osta.
















 

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar