laupäev, 11. juuli 2015

Budapestis shoppamisest veidi

Tegelikult polnud Budapestis mahti shopata, kuid paar kaubanduskeskust jäid tee peale ühest punktist teise liikudes. Põikasin ka korraks neisse sisse, kuigi pikemalt peatumiseks polnud aega, et võimalusi lähemalt uurida. Huvilised leiavad netiavarustest kindlasti vajaliku info ise üles.

Ühel õhtul tegin enne kontserti aega parajaks ja jalutasin mööda Radnóti Miklós ucat ning jõudsin Váci út-l (mitte tuntud shoppamistänav Váci u.) asuva WestEnd City Center kaubanduskeskuseni. See tundus mulle üüratult suur ja vasakpoolsest uksest sisenedes oli parempoolse väljapääsuni väsitavalt pikk maa kõmpida. Kuna olin minemas kontserdile, siis kõrvalepõikeid ei hakanud tegema, rääkimata ülemistel korrustel uudistamisest. Küll oli aga üllatuseks, et leidsin teele jäänud poekeste hulgast isegi ülekaalulistele riideid pakkuva poekese ja hinnad tundusid küllaltki soodsad. Normaalmõõdus inimesed leiavad sealt kindlasti palju parema valiku ja põhjuse shoppamiseks, kuid ka kehakinnitamiseks, sest ka söögikohti seal jagus igal sammul...


Szent István körút ja Hollán Ernő utca nurgal on üks päris hästi varustatud poeke (G-Roby), juhuks, kui seal kandis ööbid ja on vaja toidukraami osta, va pühapäeval, kui pood on kinni. Üle tee, tänavanurgal, on vahva skulptuur, mille  autor ja teose nimi jäi mul välja selgitamata... 
Kuskilt neti-avarustest leidsin soovituse mingi Orias'e proovimiseks, kuid kuna pilte ja täpsemat kirjeldust polnud, siis ei teadnud, millega on tegu, kuni G-Roby toidupoes uudistades leidsin midagi, mille nimetus tundus tuttav (pildil). Maitsevad sarnaselt meie kohukestega, kuid shokolaad on veidi krõmpsum ja sisu ehk pisut erinev Eesti kohukestest, kuigi, ega ma neid kõiki proovinud pole... 

Szent István körút'il, tolle poe juurest, Margiti silla poole minnes (vasakul pool) on väiksemaid poekesi, mis olid avatud ka pühapäeval ja peamiselt leiad sealt puuvilju.


Joogivee osas kommentaariks - algul ostsin igaksjuhuks poest pudelivett ja kuna siltidel olev jutt oli ungarikeelne, siis valisin juhuslikke ja sain vaid mulliga vett, kuni leidsin müüja, kes inglise keelt valdas ja suutis selgitada, milline vesi on mulliga (sinised korgid) ja milline ilma mullita (roosad korgid). Tõsi küll, leidub ka rahvusvaheliste veemüüjate toodangut, nagu Evian, kui soovid olla kindel selles, mida ostad. Kuid ühel päeval sai ostetud vesi otsa ja oli janu, nii ei jäänud muud üle, kui hotellis kraanivett proovida. Selgus, et see oli täiesti joogikõlbulik ja polnudki enam põhjust pudelivee ostmiseks :) Kuid selle avastasin Margiti saare hotellis ja ma ei tea, kas sama joogikõlbulik vesi on kogu Budapestis või mitte...


János’i mäelt hotelli poole sõites, märkasin trammiaknast üht väikest turgu Fióka restorani kõrval ja otsustasin Hűvösvölgy peatuses maha tulla ning asja uurida. Müüjaid seal palju polnud, kuid kaup oli kohalikelt talunikelt ja väga maitsev. Müüdi nii piima- kui lihatooteid, kuid ka puuvilju ja maiustusi. Näiteks kirsikilo maksis vaid 1 euro ja hea meelega oleks terve ämbritäie neid küpseid kirsse koju kaasa toonud, kuid pidin leppima siiski mõistliku kogusega. Muud tooted nii soodsalt müügis polnud. Proovisin seal mingit suitsujuustu sarnast toodet, mis oli päris huvitav ja maiustustest pakuti ka erinevaid põnevaid tooteid - näiteks suhkruvaba toodet, mis olevat pressitud mustsõstrad india pähklitega ja mingi pähklitest maiustus, mille sisust ei saanud aru, kuid maitses hästi. Lootsin sinna turukesele enne kojusõitu veel tagasi jõuda, kuid kahjuks selleks enam aega ei jäänud... seega tuli taas tõdeda, et kui reisil midagi huvitavat kaasa ostmiseks leiad, siis tuleb seda kohe teha, mitte loota, et on võimalus tagasi minna või mujalt osta... Lootsin ju ise Budapesti turuhoonet külastada, kuid õnnestus sellest vaid paar korda mööda sõita :)
Turu juurest edasi sõites ja Széna tér peatuses trammi vahetades, avastasin end ühe omapärase "kaunistusega" hoone kõrval.  Arvasin, et tegu on mõne loodusloo muuseumi või näitusega, kuid lähemal uurimisel selgus, et tegu on kahe Mammuti ostukeskusega. Esimesse poodi põikasin sisse. See tundus olevat veidi luksuslikuma ja kallima kaubavalikuga, kui eelpool mainitud WestEnd kaubanduskeskuses, kuid pikemalt seal kaubavalikuga ei tutvunud.

Huvilised leiavad Budapesti ostukeskuste jm kohta infot sellelt lingilt http://www.budapestbylocals.com/category/leisure-pleasure/shopping/.

Kahjuks ei jäänud aega tutvuda paljukiidetud Váci utca shoppamistänava ega ka kuulsa turuhoonega Nagy Vásárcsarnok. Viimasest sain tuuribussiga mööda sõites vaid mõned pildid teha... Järgmine kord ehk läheb paremini ja pääsen ka turule shoppama :)
 
 



 







 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar