reede, 17. juuli 2015

Budapesti mäed

Inimestel on reisimisel erinevad "must be/must see" kiiksud. Minul on nendeks laevasõit ja kõrged kohad, kust avanevad kaunid vaated ümbrusele. Nii ka sel korral.

Budapest on kaunis ja mägine linnake.
 
Linnamägedes käisin turisti kombel tuuri-bussiga. Tõsi küll, osadest kohtadest sõitsin vaid mööda (Buda kindlus ja kaluribastion). Kuid linnavaated Gellerti mäelt (Gellérthegy) ja Citadellast olid liiga lummavad, et ainult bussiaknast neid nautida. Nii tegin seal lühikese jalutuskäigu ja peatuse, et viimasel õhtul enne kojusõitu veel Budapesti ilu imetleda. Õhkkond oli seal kuidagi väga eriline ja hea meelega poleks sealt ära tulnudki...

Kuid Gellerti monumendi juures jäi küll ajanappusel käimata, sest sinna on Citadella vabadussamba (Liberty Statue) juurest parasjagu pikk jalutuskäik, kuid kui on aega Budapesti mägedes jalutamiseks, siis on see kindlasti üks kaunis jalutuskäik, mida tasub ette võtta.
.............................................................................................

Teine mägi


Kui armastad kauneid vaateid, nagu minagi ja kõrgust ei karda, siis võid sõita tõstukiga Zugliget mäelt János’i mäele, mis olevat Budapesti kõrgeim mägi, kuigi linna poolt vaadates on igasugu muid torne linna ümbritsevatel mägedel, mis tunduvad kõrgemad olevat, kui János’i mäel olev torn, kuid nende tornide kohta polnud mahti uurida, mis need täpsemalt on.

János’i mäe ja transpordiga seonduva info leiad SIIT.

János’i mäelt ja tornist avanevad kaunid vaated ümbrusele.
Tõstuki peatusest tornini on vaja veidi ka mäkke „ronida“ - ca 5 - 10 minutit, olenevalt liikumistempost, aga kui tõstukiga sõita kardad, siis on võimalik ka bussipeatusest sinna mingi laste rongiga minna, kuid teiste turistide kommentaaridest saan aru, et tolle rongiga väga lähedale siiski ei saa. Lisaks saavad kõrguse kartjad jalgsi torni juurde jalutada, kui seda jalutuskäiguks saab nimetada ja see on päris pikk ja füüsiliselt väljakutsuv tee. Mõned seda siiski harrastavad trenni mõttes, kuid mind võttis parasjagu võhmale ka tõstuki juurest tornini minek, sest mäkketõus on ülekaalulise jalutaja jaoks äkilisem, kui Nõmme mäest jalgsi üles tulles. Tee on asfalteeritud ja heas vormis inimestele on see tõenäoliselt meeldiv jalutuskäik, peaasi, et õiges suunas lähed (parempoolne teeharu tõstuki lõpp-peatusest), sest võimalus on ka vasakut teeharu pidi minna hoopis mujale. Aga vaata enne minekut ise Google map’ilt järgi, et teaksid kohapeal olles õige tee valida. Mingid ungarikeelsed sildid ja infotahvlid on ka „õigel“ pool teed.
Bussiga nr 21 ja 21A saab vist tõstukile kõige lähemale, kuid on ka muid valikuid, millest eelviidatud lingilt infot leiad.
Bussi 21 lõpp-peatusest saab vasakul lasterongiga veidi edasi, kuid mitte pikalt ja paremal on tõstuki peatus.
 
See infotahvel jääb paremale poole teed tõstuki lõpp-peatusest torni poole suundudes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 



 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar