teisipäev, 14. juuli 2015

Budapestist väljasõit - Szentendre

Muinasjutuline väikelinn, kus tasub kindlasti ära käia!
Kaunid vaated ja suurepärane valik meenete/kingituste soetamiseks. Kauneim võimalus sinna sõiduks on mööda Doonaud laevaga. Mul endal see sel korral ei õnnestunud, sest ei leidnud Silver-line Margit’i saare kaid üles (läksin valele poole saart, kuid pole siiski kindel, kas praegu sel saarel neil üldse peatust on). Nii käisin Szentendres rongiga, sest rongid käivad sinna sageli ja sõitu sai planeerida vastavalt oma ajagraafikule, arvestusega, et Margit’i silla peatusest kestab sõit umbes 40 minutit ja Szentendre rongijaamast keskusesse jalutamine võtab aega ca 5-10 minutit, olenevalt kulgemise tempost. Rong H5 sõidab Szentendresse. Linnapiir on Békásmegyer (Budapesti pool) ja Budakalász (Szentendre pool), et teaksid piletiautomaadist piletit osta. Samas pole ka probleemi, kui piletiostuga hakkama ei saa, sest piletikontroll müüs rongis ka pileteid. 

Leidsin selle koha Ungari kuulsat martsipanitööstust ja nende martsipani töötuba otsides. Väike martsipanimuuseum võib olla tore vaheldus tavapärastele muuseumitele. Leiad sealt mõnede kuulsuste, elusuuruses, martsipanikujusid ja stseene muinasjuttudest ning multikatest. Vahva oli vaadata, kuidas täiskasvanud külastajad lapseliku elevusega lapsepõlve aegseid martsipanist multikategelasi avastasid.
Muuseumi juures on ka martsipani-pood ja kõrvalhoones kaunis kohvik, kus magusaga maiustada.
Aga martsipanipoe ostud jäta küll viimaseks selles väikelinnas, et mitte sattuda sama rumalasse olukorda nagu mina - ostsin martsipanitooted kaasa esimesena, kuna see oli esimestest avatud poodidest (jõudsin liiga vara), aga ilm oli päikseline ja palav ning seni, kuni linnakeses ringi jalutasin, oli shokolaad martsipani ümber ära sulanud ja kommid oma kaubandusliku välimuse kaotanud. Vaatamata sellele apsakale oli maitse ikkagi hea, ainult kingituseks need kommid enam ei sobinud...

Dumtsa Jenő utca, kus asub ka martsipani-pood, on jalakäijatele liiklemiseks mõeldud. Leidsin möödaminnes päris huvitava söögikoha, mille köök asub käsitöömeistrite müügilettide vahel ja seal grilliti nii kalu, vorstikesi, kui ka köögivilju ja valik tundus ahvatlev. Huvitavaid söögikohti on seal teisigi, kuid see köitis kõige enam tähelepanu.

Peale martsipani muuseumi teisi muuseume sel korral ei külastanud, tegin vaid lühikese mälestuspeatuse „Szántó Jewish Memorial“ hoones (Szentendre, Alkotmány tänav 3), nautisin Szentendre kauneid vaateid ja külastasin põnevaid poekesi. Aga mida Szentendres veel vaadata/teha? Kindlasti tasub Ristija Johannese katoliku kiriku (Keresztelő Szent János Katolikus plébániatemplom) juures ära käia - sealt avaneb kaunis vaade väikelinnale.
Saad sinna kas Görög utca’lt, kahe poekese vahelise võlvi alt otse, mööda kitsast treppi minnes (peaväljaku, Fő tér, kõrvalt, peaaegu Blagovesztenszka kiriku vastas) või väikse ringiga Alkotmány tänavat mööda minnes, kuid Google map näitab treppi ka Fő tér tänavalt, mida ise ei kasutanud, sest kitsas trepike tundus palju põnevam olevat :)
 

Veinisõbrad saavad Szentendres külastada veinimuuseumi http://www.bor-kor.hu//en/. Ise sinna ei jõudnud, kuid leidsin kuskil peatänaval või selle lähedal ühe veinipoe, mille väljapanek tundus muljetavaldav ja seda peamiselt just eriliste pudelite tõttu. Vaatamata sellele, et ma ise alkoholi ei tarbi, ostsin suveniiriks viinamarjakobara kujulise miniveinipudeli. Kuid  sealsete veinisortide osas ei oska asjatundmatuse tõttu midagi öelda... Pika kauplemise peale, lubati mul poe väljapanekust ka paar pilti teha.

Lisaks tasub külastada ka keraamika-poodi (Bogdányi út), kus on päris hea valik "pitsilist" ja käsitsi maalitud keraamikat ning portselani, mis on oluliselt soodsama hinnaga, kui Herendi portselan. Kriitiliselt vaadates pole ehk kvaliteet tõesti nii tasemel, nagu Herendi portselanil (näiteks glasuurimise ja maalimise tehnika), kuid need olid siiski piisavalt hea kvaliteediga ja ise olin küll õnnelik, et selle poekese Szentendres leidsin ning sain soetada mõned esemed, mida Herendis osta ei raatsinud. Müüjannagi rõõmustas Eesti turisti kohates, sest oli ise just Tallinna külastanud oma Soome-reisi raames ja näitas lahkesti Tallinnas tehtud pilte ning kiitis nähtut/kogetut.
 
Olulisemaid kaisid on seal kesklinna jõe ääres kaks (Google map'il ka näha) - müüri juures on praamikai, kust saad praamiga üle jõe, kuid linnapoolne kai (Corner Panzió vastas) muude laevade jaoks. Seal peatuvad ka Visegardi ja Esztergomi sõitvad laevad.


Lisan veel mõned kommentaarideta vaated Szentendrest.















Kui külastada vaid Szentendret, siis kärmelt sealt läbi käies, jõuad poekestele ja vaatamisväärsustele poole päevaga tiiru peale teha küll, võib-olla jääb ka pisut aega olemise nautimiseks ja lõunastamiseks. Kuid võimalusel ja huvi korral võid käia lisaks veel Skanzeni vabaõhumuuseumis (Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - http://skanzen.hu/en), kuhu saad Szentendre rongijaamast bussiga (sõiduplaanid on ka muuseumi kodulehel). Nad soovitavad vabaõhumuuseumi külastuseks küll varuda terve päeva, aga eks ise vaata ja otsusta, sest huvitav tundub see küll - viis erinevat asumit, mille läbi käimine võtab kindlasti parasjagu aega... saad ka ratta laenata või muuseumirongiga sõita.


Veel üks võimalus on võtta reisibüroost päevatuur, et külastada lisaks Szentendrele ka Visegardi. Siin on Szentendre infopunkti juurest leitud viide - http://www.mahartpassnave.hu/en/
.
Muide, kui sind huvitab eksklusiivsem kaup, siis Szentendrest Budapesti poole, on ka juveelide näitus ja müük. Ekskursioone korraldatakse koos tasuta transpordiga Budapestist. Täpsemalt uuri www.caprice.co.hu ja tasuta ekskursiooni info on SIIN. Hea võimalus vabrikupoest soodsama hinnaga väärtuslikke ehteid soetada.

Ise sel korral Szentendrest kaugemale ei jõudnud, kuid plaanin järgmisel korral külastada nii Visegardi kui Esztergomi. Esztergom asub üsna Slovakkia piiril, ehksiis teiselpool jõge on juba Štúrovo linnake ja Slovakkia. Google map’il „jalutades“ tundub, et täitsa vabalt võib ka üle silla teiselpool ära käia. Eks järgmine kord uurin asja lähemalt, kui Jumal annab taas võimaluse ja õnnistuse, et neid kauneid paiku külastada.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar